Home Food My oatmeal cookies

My oatmeal cookies

written by Raluca Lazarut February 3, 2018

Recunosc că m-am obișnuit destul de greu cu oatmeal-ul atât de popular aici, îmi repugna ideea de ovăz în orice formă ar fi el. Mama întotdeauna îmi spunea să mâncăm cu creierul, nu cu gura. Sună foarte pertinent, da’ pănă la ovăz! Nici creierul nu vroia să accepte gustul ăla de rumeguș, ca să știi, mama!

Până n-am descoperit plicurile de oats cu migdale, nuci, afine, scorțișoară și mai știu eu ce alte ingrediente, n-am prins gustul oatmeal-ului. Dar după ce am învățat să-l prepar și am văzut ce minunăție poți să faci cu niște nenorociți de fulgi de ovăz, un pic de lapte de migdale și două condimente, a devenit o variantă des consumată de noi la micul dejun. Rețeta preferată e de fapt cu lapte de cocos, migdale crude, scorțișoară și susan- puse toate la microunde 2 minute- apoi adaug afine, zmeură și stropesc totul cu sirop de arțar. Bun bun.

De vreo 3 luni tot promit că fac niște oatmeal cookies. Mă simțeam pregătită să trec la pasul următor, că partea de microunde e penibil de ușoară. Așa că, la miezul nopții, am scos din cuptor niște minunății. Nu o spun doar așa, că n-am ce spune, chiar au ieșit foarte bune. Și de ieri, de când am pus o poză pe Instagram, am primit mesaje legate de rețetă de la vreo 80 de persoane. Când am postat că am câștigat un casting la Buick, unde fuseseră 200 de femei pe rolul meu, mi-au scris 2. Morala- nobody gives a shit about your professional achievements, but everybody loves good food. Așa că, mă bucur tare să vă dau rețeta mea de biscuiți gustoși, dobândită după ce am bălăcărit niște vegani care făceau un fel de rumeguș cu lapte de soia și stafide și apoi o americancă supraponderală care are milioane de followers și care bagă 1 kg de zahăr și tot felul de siropuri colorate la niște cookies care ar fi putut fi sănătoase într-u lume normală. Am urmărit zeci de testimoniale, am scos chestiile odioase și am introdus ingredientele preferate. Here it is!

-jumătate de pachet de unt sărat (dacă e nesărat, atunci adaugați în cocă jumătate de linguriță de sare)

-1 cup de brown sugar (225 g)

-2 cups de făină (270 g) -eu am folosit făină albă (all-purpose),  dar pentru o variantă și mai sănătoasă, cică nu se schimbă cu nimic textura aluatului, dacă folosiți făină de quinoa, de migdale sau de porumb

-2 ouă

-1 linguriță de extract sau esență de vanilie

-1 linguriță de praf de copt

-2 lingurițe de scorțișoară

-3 cups de fulgi de ovăz (250 g)

-5 nuci, un pumn de migdale și o lingură de semințe de susan (nucile trebuie mărunțite un pic ca altfel sunt greu de amestecat și migdalele eu le am shaved, îmi amintesc că în România nu le găseam decât întregi, sunt opționale oricum) Sau în loc de nuci și migdale, se pot folosi stafide sau cireșe uscate

Într-un bol, se lasă untul să se inmoaie afară vreo jumătate de oră, ca să fie ușor de amestecat cu mixerul. Apoi se mixează împreună cu ouăle, zahărul brun și esența de vanilie.

În alt bol se amestecă  bine, cu o lingură, făina cu fulgii de ovăz, nucile, scorțișoara și praful de copt.

Apoi în bolul în care aveți untul și ouăle, în timp ce mixerul merge la cea mai mică viteză, treptat se adaugă întregul amestec din celalalt bol până o să obțineți aluatul de biscuiți.

Ideea e că nu poți să faci coca fără mixer, pentru că devine din ce în ce mai densă datorită ovăzului și nucilor. Ideal e the Kitchen Aid. Dar eu folosesc mixerul obișnuit. Nici o furculiță sau lingură de lemn nu reușește să omogenizeze bine ingredientele. Mâinile chiar nu sunt de ajuns- sau mă rog, oi fi eu prea așchilopată-

Se acoperă bolul cu folie de plastic sau de aluminiu și se ține la frigider 1 oră, e mai ușor de modelat aluatul așa.

Cuptorul se aduce la 375 grade F (190 Celsius), se acoperă tava cu hârtie de copt și se fac cu mâna niște bile de ping-pong din aluatul rece. Se așează apoi pe tavă lăsând între ele cam 5 cm, aveți nevoie de spațiu pentru că umează să le dați forma. și o să ocupe mai mult loc. Se udă mâinile înainte și se apăsă efectiv pe fiecare dintre bine, încât să le faceți ca în poza de mai sus. La biscuiții ăștia de ovăz nu prea merge să folosiți formele de prăjituri pentru că aluatul e sticky și o să se lipească de interiorul lor. Deci forma va fi o pleașcă. Da, o pleașcă.

Se coc 11 min dacă le vreți mai tari sau 8 minute dacă preferați un interior mai moale, mai chewy. Eu le-am lăsat 10, cred că a ieșit textura perfectă, dar data viitoare le las 8 ca să văd diferența.

Aici văd peste tot chocolate oatmeal cookies, mie nu-mi place ciocolata, dar cui îi place, efectiv se amestecă bucățelele de ciocolată în aluat înainte să-l băgați la frigider.

Și gata. Enjoy it! We all did, că nu mai am nici urmă de oatmeal cookie, noroc că am făcut poză când încă mai erau câteva.

 

 

3 comments

Luminița Coca Make-up A1 și 3 February 24, 2018 at 8:00 am

Te pup Raluca, mulțumesc voi face cu siguranță aceasta rețetă, te mai aștept și cu altele la fel de interesante. Ma bucur sa știu ca îți este bine! Te îmbrățișez cu mare drag! Scorpion mic și frumos!

Reply
Raluca April 21, 2018 at 1:14 am

ohhh, te îmbrățișez și eu, draga mea!! să-mi spui cum ți-a ieșit!

Reply
Luminița Coca Make-up A1 și 3 February 24, 2018 at 8:02 am

Te îmbrățișez cu drag, mulțumesc ptr rețetă cu siguranță o voi testa! ❤️🙏😘

Reply

Leave a Comment