Home Movies The București Experiment

The București Experiment

written by Raluca Lazarut March 2, 2016

Un regizor britanic, un cinematograf francez şi istoria română. Un context cel puţin bizar, dar nu mai puţin bizar decât filmul la a cărui avanpremieră am fost aseară.

Dacă Tom nu îi spunea la sfârşit “an interesting failure”, eu n-aş fi îndrăznit niciodată să verbalizez părerea asta. Pentru că îl cunosc şi îl citesc pe Tom Wilson de ani de zile, iar personalitatea şi talentul lui eseistic nu mi-au smuls niciodată altceva decât simpatie. Trăieşte de aproape doisprezece ani în România, când mi-a făcut Alexa cunoştinţă cu el vorbeam doar în engleză, acum vorbeşte o română frumoasă şi pentru ce a dat în filmul ăsta, eu îl consider mai român decât mulţi români autentici.

E un proiect ce te bagă într-un poveste atât de reală încât nu vrei să crezi că a fost butaforie, refuzi să vezi realitatea, pentru că ficţiunea te-a făcut să-ţi pui întebări, să te întorci în trecut, te-a emoţionat, te-a făcut să te răzvrăteşti. Asta e fost şi reacţia lui Nae Caranfil aseară, că a “pus botul”.

Şi mai apoi vine partea dureros de reală, integrată în peliculă doar pentru a arăta că nu poţi face un film despre atâta suferinţă şi nedreptate, că n-ai dreptul.

Dacă cineva mi-ar fi dezvăluit înainte să-l văd, care e ideea filmului, nu numai că n-aş mai fi fost curioasă, dar mi-ar fi luat toată plăcerea şi surprizele pe care le transpiră filmul. Aşa că nu vă mai spun nimic, doar că e cea mai originală abordare cinematografică românească pe care am văzut-o. Aa, să nu uit, bugetul filmului a fost de 250 euro, cel mai mult a costat buchetul de flori pe care îl primeşte eroina…

“The Bucureşti Experiment” e un mockumentary. Şi e despre noi.

Felicitări Tom Wilson!

You may also like

Leave a Comment