Home Travel În vizită la regele nebun

În vizită la regele nebun

written by Raluca Lazarut March 1, 2016

Am văzut un castel uimitor. Neuschwanstein.
Pereţii pictaţi cu o precizie uimitoare, scaune tapiţate cu mătase roşie, cusute cu fire de aur, candelabre opulente, suporturi de lumânări ca nişte bijuterii, un design rococo destul de greoi pentru gustul meu, dar, fără doar şi poate o apariţie. Cu adevărat impresionant însă, mi s-a părut exteriorul, e un peisaj de basm, te vrăjeşte inexplicabil, nu degeaba Walt Disney l-a ales ca model pentru Castelul Frumoasei Adormite.

Mi-a plăcut povestea extravagantului şi misteriosului Ludovic al II-lea. La 18 ani a fost încoronat rege al Bavariei. Înalt, zvelt, cu păr bogat, ondulat şi negru şi ochii albaştri pătrunzători, Ludovic avea o ţinută semeaţă şi o graţie aproape feminină. Fără îndoială că părea mândru de sine, aproape arogant. Poporul l-a îndrăgit instantaneu pe noul rege. Femeile suspinau când trecea şi aruncau flori spre trăsura lui deschisă. I se scriau sonete, care îi erau trimise la reşedinţa regală. Căderea lui a venit abia după aceea.
A fost avertizat că era datoria sa de rege să se căsătorească si să aibă un moştenitor, aşadar, a ales-o pe frumoasa sa verişoară Sophie şi toată lumea părea satisfăcută. Dar nunta ce urma să aibă loc în august a fost amânată pentru octombrie, ca apoi logodna să fie ruptă brusc de rege cu câteva zile înainte de ceremonie. Ludovic i-a mărturisit unui curtean că mai bine s-ar îneca într-un lac alpin decât să se căsătorească.

Jurnalele regelui scoteau la iveală încercările disperate, nereuşite se pare, de a-şi reprima homosexualitatea. Majoritatea legăturilor sale cu bărbaţi au fost de scurtă durată, cu excepţia celei avute cu intendentul grajdurilor, Richard Hornig, care a durat aproape 20 de ani. Căsătoria lui Hornig, ar fi mărturisit regele, a fost mai greu de suportat decât războiul franco-prusian.

Şi sfârşitul i-a fost dramatic, precum întreaga viaţă. A fost declarat oficial nebun chiar în dormitorul său. Am văzut camera, un sanctuar extravagant, sculptat în întregime din lemn, se spune că la ea au muncit 14 tâmplari, timp de 5 ani. Ludovic a fost găsit mort în lacul din apropierea palatului, împreună cu doctorul său, iar legendele vremii spun că sufletul lui ar fi bântuit castelul mult timp de atunci încolo…

I s-a reproşat că a falimentat Bavaria cu proiectele lui. Castelul Neuschwanstein e unul dintre ele, l-a ridicat pe o stâncă înaltă şi le mărturisea apropiaţilor că zeii indignaţi vor căuta să se răzbune şi vor rămâne o vreme pe piscul semeţ, în bătaia adierilor celeste.

You may also like

Leave a Comment