Home Events Atracția -de Sylvia Day

Atracția -de Sylvia Day

written by Raluca Lazarut March 2, 2016

Am deschis cartea la întâmplare și am citit: ‘Pur și simplu urăsc să fiu considerată un vagin mergător’… mi-am dat seama că o să-mi placă.

Eva, 24 de ani, se mută în New York împreuna cu amicul ei bisexual, Cary, bărbat care, ‘numai din întâmplare putea să arate mai puțin bine decât superb, așa cum era în fiecare zi’. Se angajează la o agenție de publicitate, unde îl întâlnește pe Gideon Cross, într-un context amuzant și deloc măgulitor pentru ea. Și asta nu a fost singura dată când se face grămadă la picioarele lui, nici la propriu, nici la figurat… vorba prietenei Irina, n-o facem toate la un moment dat? Cu toate astea, fără să stea mult pe gânduri, Eva îl cataloghează: ‘Sunt unii tipi bestiali care nu mișcă niciun hormon în tine, în timp ce alții mai urâței, au un sex-appeal de te zguduie. Tipul ăsta le are pe toate’. Nu știa pe atunci că Gideon putea fi încadrat cu succes în clubul celor cu sufletul distrus…

Nu vă spun cum se îndrăgostesc sau cum reușește el să renunțe la a-și mai împărții femeile din jurul lui în două categorii, cele pentru sex și prietene, vă las să descoperiți singuri. Vă spun doar că abundă în scene fierbinți, în momente în care tu, ca cititor, nu detectezi doar chimia dintre ei, ci parcă le simți și respirația și că autoarea a reușit să construiască niște tipologii de personaje atât de reale și de actuale, încât le asociezi instantaneu cu oamenii din jurul tău.

Mie imi place esențialul, un bărbat care se schimbă pentru femeia care a intrat în viața lui și care îl face să se simtă altfel decât reușiseră cele dinaintea ei. Așa cum Christian Grey(Fifty Shades) se schimbă pentru Ana, și regulile pe care le impunea și le respecta până atunci Gideon Cross devin ‘apă de ploaie’.

Și finalul e construit într-un suflu feminist, conține niște lucruri mici, aparent banale, dar care sunt atât de importante în sudarea unui cuplu, el își face singur cheie de la apartamentul ei fără să-i ceară permisiunea și îi pune pe breloc cheia lui…și ‘în timp ce mașina pornea, Gideon m-a luat în poală și m-am cuibărit la pieptul lui’.

Fosta mea profesoară de Literatură Comparată din facultate, d-na Adriana Babeți, îmi spunea la un moment dat că apreciază din ce în ce mai mult cărțile care nu se chinuiesc, nu se strofoacă să fie bune, care au o naturalețe și un firesc al dialogului și care te fac să nu le mai lași din mână. ‘Bared to you’ e un roman reușit pentru genul lui, nu degeaba Sylvia Day e considerată regina indiscutabilă a romanelor erotice cu o tușă de tandrețe.

Cartea s-a lansat vineri la Bookfest, e primul volum din seria Crossfire, a fost publicată pănă acum în 39 de țări și se spune că a depășit în vânzări Fifty Shades of Grey. Mulțumesc Editurii Litera că mi-a făcut onoarea s-o prezint.

You may also like

Leave a Comment