Home Charity Mamografia salvează vieți

Mamografia salvează vieți

written by Raluca Lazarut March 6, 2016

„Dacă ai nevoie de o mână de ajutor, o vei găsi la capetele braţelor tale. Cu timpul vei înţelege că ai două        mâini, una pentru tine, alta ca să-i ajuţi pe ceilalţi”.

Întotdeauna mi-a plăcut și mi s-a părut că pot rezona cu ceea ce a devenit citat celebru al lui Audrey Hepburn.

Cu timpul am înţeles şi eu…  deşi instinctual,  simţeam că ajutorul pe care-l dădeam cuiva, într-un mod sau altul, într-un mod inexplicabil, îmi făcea bine…

Acum văd şi analizez altfel ceea ce fac şi mai ales ceea ce simt. Şi spun cu mâna pe inimă că, satisfacţia pe care o ai când vezi că ajutorul tău s-a făcut simţit câtuşi de puţin, nu se compară cu nimic. E o bucurie pură, o vibraţie puternică, ce efectiv trebuie experimentată măcar o dată. De aici şi speech-ul meu, deja obositor pentru prieteni, că implicarea într-un proiect caritabil, indiferent de natura lui, e un lucru ce trebuie să fie pe bucket list-ul personal, nici n-ai să bănuieşti ce efect poate avea. Voluntariatul te educă, te şlefuieşte spiritual şi îţi provoacă dependenţă, odată ce ai ales să te implicit într-un proiect caritabil, nu mai poţi să stai departe. Probabil că e drogul multora, al meu e sigur.

Am avut multe proiecte frumoase, însă cel mai recent, nu doar că s-a desfăşurat într-o companie distinsă şi oarecum familiară mie, ci m-am identificat cu mesajul ei încă de la primele discuţii cu medicii de la Donna Medical Center, iniţiatorii proiectului. Iar substratul motivaţional al acestuia în ceea ce mă priveşte a avut un cuvânt greu de spus. E greu să nu te simţi revoltat şi copleşit de povestea Cosminei, o pacientă a centrului, care a fost diagnosticată cu cancer mamar la 27 de ani sau de cazul Ralucăi Iliescu, care a aflat tot de la Dna. Dr. Teodorescu că se afla într-o fază incipientă a bolii când ea încerca de fapt să rămână însărcinată. Ambele cazuri au avut un final fericit. Dar toate celelalte care n-au reuşit să învingă boala asta mârşavă? Povestea lor cine o spune?

IMG_2723

“Mamografia Salvează Vieţi” a fost o campanie de educare şi conştientizare a riscului de cancer mamar, venită, cred eu, într-un moment în care rata mortalităţii acestui tip de cancer în Romania este de peste 90%, din cauză că nu este descoperit la timp. Depistarea precoce ne poate salva şi asta se poate realiza doar printr-un control periodic, ecografia anuală până la vârsta de 40 de ani şi mamografia după această vârstă sunt indispensabile când vorbim despre riscul apariţiei cancerului de sân. Unul din miturile legate de mamografie este frica de expunere la radiaţii şi atunci fireşte că fiecare dintre noi se gândeşte să nu se expună inutil unei asemenea iradieri. Ei bine, cu tehnologia modernă, s-a demonstrat că este mai mică decât iradierea cosmică la care este expus un pasager ce face un zbor intercontinental.

IMG_8618 Prof. Dr. Alexandru Blidaru – susținător al campaniei Mamografia Salvează Vieți

 

Proiectul a dat mai mult decât o promovare a metodelor de prevenire, a oferit un ajutor vizibil şi palpabil. M-am străduit cât am putut să promovez campania şi asta pentru ca un număr cât mai mare de femei să aibă acces la informaţie şi să beneficieze de control gratuit. www.mamografiasalveazavieti.ro a oferit mamografii gratuite femeilor de peste 40 de ani cu venituri lunare de pana în 1000 lei.

Efectul campaniei a fost incredibil, sute de femei înscrise pe site, majoritatea nu-şi făcuseră niciodată o mamografie, foarte multe au venit cu autobuzul din alte oraşe şi nenumărate propuneri ca acest proiect să se extindă şi în afara Bucureştiului.

IMG_8617

Lăsând la o parte impactul media puternic şi mulţumirea că atâtea persoane au beneficiat de ajutorul dat de cei de la Donna Medical Center,  ceea ce m-a răscolit cu adevărat e că au fost descoperite două cazuri de cancer de sân, în fază incipientă, dintre pacientele care au beneficiat de mamografiile gratuite…

Nu mai e un şablon, împreună putem schimba mentalităţi şi putem învinge cancerul!

 

August 2014.

You may also like

Leave a Comment